8 tabber du IKKE må gjøre når du bygger hus

Skroll ned

8 tabber du IKKE må gjøre når du bygger hus

Du skal bygge hus. Det er sannsynligvis første (og siste) gang du kommer til å gjøre det. Du beveger deg inn i en fremmed verden, full av faguttrykk og begreper du ikke forstår. Men holder du hodet kaldt, spør når du ikke forstår, ber om tenketid og snakker med andre som har mer peiling enn deg, så går det som regel bra. Veldig bra. Likevel: Her er noen tabber du bør unngå å gjøre.

tabber

1. Ikke glem skriftlige avtaler
Den beste måten å havne i trøbbel på er å gjøre muntlige avtaler. Sørg for at absolutt alle avtaler, fremdrifter og budsjetter er skriftlige. Alt annet er dumt, farlig og sannsynligvis altfor dyrt.

2. Ikke gjør det svart
La oss ta det likegodt først som sist. Det kan være fristende å slå til på et ”godt” tilbud uten kvittering. Men hva gjør du når arbeidet ikke svarer til forventningene og ”håndverkeren” er over alle hauger? Dessuten er svart arbeid faktisk ulovlig. Og straffbart, også for oppdragsgiver.

3. Ikke gjør det selv.
Men ikke for enhver pris. Det er mye penger å spare på egeninnsats. Og er du normalt flink med hendene, er det ingen ting i veien for å gjøre ting selv. De fleste klarer å mure en ringmur, i hvert fall etter et Leca selvbyggerkurs. Maling og flislegging er også ting de fleste fikser greit. Er du i tvil, finnes det masser av instruksjonsvideoer på nettet. Bare husk å gjøre klare avtaler med husleverandøren og byggmesteren om eventuell egeninnsats. Det verste som kan skje er at du overvurderer deg selv og forsinker fremdriften på bygget. Da kan egeninnsatsen plutselig bli kostbar. Og det er jo ikke meningen.

4. Ikke gjør dette heller selv

Uansett – hold deg langt unna alt som har med strøm og vann å gjøre, hvis du ikke er elektriker eller rørlegger. Her blir ale tabber dyre, kompliserte og ofte farlige. Stay away!

5. Ikke gjør forandringer underveis
Den beste måten å få et byggebudsjett til å sprekke på, er å gjøre forandringer underveis. Flytting av vegger, døråpninger, eller endringer i materialvalg er ikke bare dyrt, men ofte veldig dyrt. Legg en plan, bli enig med arkitekt og byggmester og hold dere til den.

6. Ikke lat som om du forstår.
Byggebransjen er full av faguttrykk og vanskelige begreper. Og ikke alle bygningsfolk er pedagoger. Så ikke si ”ja” hvis du burde ha sagt ”det skjønte jeg ikke”. Spør og grav helt til du forstår.

7. Ikke bland deg inn i ting på byggeplassen
Selvfølgelig skal du besøke bygget og følge med på hvordan det går. Men ikke plag håndverkerne med spørsmål i tide og utide. Du er byggherre og du skal forholde deg til husleverandøren, arkitekten eller byggmesteren. De skal ha til gjengjeld kunne svare på alt, enten det gjelder fremdrift eller detaljer ved bygget.

8. Ikke glem reguleringsplanene i kommunen
Den fine utsikten fra tomta er ikke så fin lenger hvis det reiser seg en boligblokk rett foran deg om noen år. Eller om akkurat din vei er planlagt utvidet – på din tomt. Ta kontakt med kommunen før du bestemmer deg.