Wenghuset bygges etter morgendagens byggemåte – My Comfort

Skroll ned

heidi0001Om Wenghuset – et helt unikt hus

Wenghuset blir det første huset som bygges i Norge etter My Comfort-konseptet. Huset bygges av Norgeshus med miljøvennlige materialer fra SaintGobain-selskapene Weber/Leca, Gyproc og Bøckmann Glassolutions, samt Glava, vår isolasjonspartner.

Huset er tegnet av Sanden + Hodnekvam Arkitekter for skiløperen Heidi Weng.

Intensjonen bak huset er tredelt. Heidi Weng ønsker seg et moderne, sunt, økonomisk og vedlikeholdsvennlig hus. SaintGobain ønsker å introdusere My Comfort-konseptet i Norge gjennom å vise frem alle kvalitetene i et konkret bygg. Sammen ønsker vi å vise at det går an å bygge vakkert, personlig, miljøvennlig og kostnadseffektivt også i høykostlandet Norge.

Huset bygges i tre etasjer på en skrånende tomt syd for Lillehammer. Dette gir et beskjedent fotavtrykk, og boligen blir kompakt og energieffektiv.

Mange vil beskrive stilen som funkis. Selv fortrekker arkitektene å betegne huset som modernistisk. Oppholdsrommene befinner seg i husets øverste etasje, mens soverom og treningsrom plasseres i etasjene under. Slik blir det enkelt å holde ulik temperatur i husets ulike soner.

Norge er et utfordrende land å bygge i. Store temperaturvariasjoner gjennom året stiller strenge krav til oppvarming og ventilasjon. Om sommeren skal Wenghuset kunne luftes naturlig, mens den tette bygningskroppen og god mekanisk ventilasjon skaper et lunt og sunt hus om vinteren.

tegning-wenghuset

Heidis krav til huset

Heidi Weng er skiløper. Det er jobben hennes og livet hennes. Det betyr at huset må imøtekomme enkelte praktiske behov som ikke nødvendigvis inngår i et vanlig typehus, som for eksempel skistall, smørebod og treningsrom.

Enda viktigere enn de fysiske omgivelsene er inneklima. Det er ingen hemmelighet at en person som trener og konkurrerer hardt er mer utsatt for sykdom og smitte enn andre. Det betyr at kravene til luftkvaliltet, fuktighet, rensing av inneluften og trekkfri, stabil innetemperatur er avgjørende for å kunne yte best mulig.

Hvile og restitusjon er helt vesentlig for en toppidrettsutøver. Heidi Weng sover lett og er avhengig av fullstendig ro og fullstendig mørke for å få nok søvn. My Comfort-kvalitetene i Wenghuset gir god lydisolasjon mellom rommene og mellom etasjene i tillegg til at all lyd utenfra dempes effektivt.